Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << January 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31




  • Remalan Cuaca Negara Brunei Darussalam






  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Pohon besar empat pemeluk
    Hendak ditebang berdiri duduk
    Kalau tidak panjang penjuluk
    Manakan dapat bunga yang elok

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    Gandang Si Dondang
  • Dendang Brunei
  • Seri Brunei


  • Brunei Tanah Air Ku
  • KHEU
  • KAMUS BERUNAI


  • Radio Televisyen Brunei
  • RTB Home Page
  • PELANGI 91.4 FM


  • Resepi RTB
  • Kek Lapis Tarap
  • Sajian Dapur Radio Kitani



  • Seni tiada sempadan
  • Jari Amaiku
  • Kaban Craft
  • Rajawali Art Gallery
  • Redzuan Rusli Melakar
  • Rozi d artist


  • Apanya kitani
  • Anak Brunei
  • Awan Biru
  • Brunei Iron Lady
  • Brunei Tau
  • Crystal Frog
  • Dang Ayang
  • My Passion
  • Rouge Economist
  • Pak Malau
  • Paulaland 16
  • Pena Gila
  • Puasha
  • Redzuan
  • Seri Dewi
  • Si Pugut
  • Temburong Central
  • Ucing Itam


  • Dang Sanak
  • Memeng
  • Penguin Kalas di gurun pasir
  • Ct


  • Kadai Orang kitani
  • Hobi
  • Made to oder


  • Dapur orang kitani

  • Blue Eden
  • Brunei Restaurant Review*
  • Cookie Monzters
  • Food for thought*
  • Food Hungry
  • Foodie Tales
  • Life, Food and Randomness
  • Sapphira Cakes
  • Self taught Chef
  • The Cupcake Queen Brunei
  • What's in your tummy
  • Carita Makan





  • Penglipur Lara
  • Adek Nakal
  • Bonda Puteri
  • Bonda Ratu
  • Spupu Spapat
  • Jidah
  • Klavu Qulit Tiqus
  • Tanah Pusaka
  • Achik
  • Otak Gila da Babas


  • Adek beradek lain mak-bapak
  • Aida Maheran
  • Wabbit Da Rabbit



  • Membuka minda
  • Atikah
  • Atok
  • Arigato
  • Baghdad is burning
  • Budin TaBabas
  • Hijau Zamrud
  • Jiwarasa
  • Jahrera
  • Mohd Hatta Ghazali
  • Khabar dari Makkah
  • Nujum Pak Belalang
  • Pramoedya
  • SuriJiwa



  • Bila mata pena menari
  • Adileah
  • Aisya Sofea
  • Aida Adriani
  • Aina Emir
  • Anis Ayuni
  • Azizi Abdullah
  • Damya Hanna
  • Darma Mohammad
  • Eyman Haykal
  • Faisal Tehrani
  • Niamat'atiffi
  • Imaen
  • Izza Aripin
  • Izzulizzati
  • Matt Romeo
  • John Norafizan
  • Khairyn Othman
  • Lynn Dayana
  • Damya Hanna
  • Lily Suriani
  • Najwa Aiman
  • Norzailina
  • Meen Zulaikha
  • Norisah Bakar
  • Lily Kamaluddin
  • Lilly Haslina
  • Noorsuraya Adnan
  • Rnysa
  • Ruby Hazri
  • Salina Ibrahim
  • Sri Diah
  • Zaharah Muhammad



  • Dang malai Dang bungang ku:
  • Dang Amai
  • Dang Anis
  • Dang Ayang
  • Dang Inoi
  • Dang Jijah
  • Dang Kalas
  • Dang Nila
  • Dang Sari



  • Bicara tentang buku
  • Anak Dara Menteri - Matt Romeo
  • Anak Dara Menteri 3 - Matt Romeo
  • Bara - Abdul Rahim Awang
  • Damai - Noor Suraya
  • Doa Buat Suamiku - Sri Diah
  • HAIKU - Lelahiro/DiPinggiran/Tabir Alam
  • Janji Kasih - Sri Diah
  • Katak Di Atas Tempurung - Hj Mohd Hussain Hj Rahmanh
  • Kasih Kita - Najwa Aiman
  • Kopi susu sepatu biru
  • Lorong Ke Kaki Langit - Adi Al-Hadi
  • Labyrinth - Imaen
  • Mahligai Cinta - Sri Diah
  • Nyanyian Tanjung Sepi - Noor Suraya
  • Surat Ungu Untuk Nuha - Noor Suraya
  • Pada angin aku berpesan - Adileah
  • Panggil aku Dahlia - Noor Suraya
  • Takdir - Norisah A.Bakar
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Travelog HAJI Mengubah Sempadan Iman - Muhd Kamil Ibrahim
  • Zahrah de Tigris - Khairyn Othman


  • Layarlara
  • Jang Geum


  • Si Tukang Ulas novel
  • Antu Buku
  • Seribu Satu Malam
  • Carriekirana
  • Wan Amalyn
  • Ulat Buku




  • Kitab coklat bulu sapi ~da7Crownies~
    chance made us friends
    hearts made us sisters
  • Kaka Basai
  • Lai Damit
  • Along
  • Angah~Achik~Ucu


  • Sesuatu
  • Aku yang pancit
  • Pontianak
  • satu-dua-tiga
  • Tersampok
  • Teropong Ajaib
  • Ternakan cendawan


  • Mambang Tanah
  • Do Mulu


  • Masam-masam Manis
  • Puteri Abu dan Tongkat Sakti
  • Lucifer oh Lucifer
  • Mahligai Cinta Ku
  • Hobi Gila
  • Kucing
  • Suntuk


  • Bila hati menjerit
  • Rindunya zaman hingus meleleh
  • Disubuh duapuluh tujuh februari


    Teman Maya
  • Adhan
  • Anni
  • Bunga Di Jakarta
  • Cik CTi
  • Chempaka
  • Siti Di Kota Singa
  • Suhaila di Nagaoka



  • Landing Time
  • Eita
  • Kak Uya
  • Ija
  • Ruby Hazri
  • Ryana
  • Seriadriani


  • Gudang Buku
  • Alaf21
  • CESB
  • Jemari Seni







  • Khazanah dapor ku yang tak ternilai


    [Periuk Nasi] [Chocoholic] [Fingers] [Gourmet - 60years in making] [Salad] [Say Cheeze] [Scone] [Shortbread]


    MengAyamKaran???
  • ABC Cake
  • Ayam Madu
  • Batu Belah Batu Betangkop
  • Bread Butter Pudding
  • Brodetto
  • Choc Almond Muffin
  • Chocolate Ganache Cheese Cake
  • Custard Coconut Rough>
  • FudgyBrownies
  • Kek Cawan Sanang dan Nyaman
  • Laksa Labok
  • Myrah Cuppies
  • Makaroni Bakar
  • Kek Ngek Ngeek
  • Pancake With Caramel Apple
  • Pavlova
  • Pavlova TIPs
  • Rangin
  • Redbean Bun
  • Roll Bulu Merak
  • Roll Batu Bungan
  • Roasted Duck with Cranberry Sauce
  • Sayor Tai Thong Bu Apsah
  • Shortbread
  • SinahMon Roll
  • Snow White Cheese Cake
  • Soto Rindu
  • Summer Fruit Pie topping with Meringue
  • Tat Nenas
  • Triple Chocolate Peanut Butter Cookies
  • Trifle




  • Dapur berasap
  • Animah
  • Bakers Place
  • Brownies
  • Bunda Nandine di Batam
  • Cek De Sam
  • Cik Wan
  • Cookies Monstarr
  • Diana
  • Ihsan
  • Jun di Shah Alam
  • MamaFami
  • Kak Norz
  • Kak Pah Sherry
  • Mama Sya
  • Mamazieza
  • Mama Vouge
  • Mat Gebu di Johor
  • Princess Haryati
  • ResipiNet
  • Rinnchan
  • Rossya
  • Rozzan di Singapura
  • Su Yin
  • Tun Zureidai
  • Ummi di Pahang
  • Umi-e
  • What I eat today?


  • Betty Crocker
  • Cooking for Engineers
  • Delia Online
  • Jamie Oliver
  • Nigella Lawson
  • Gadget Candy

  • Landing time:
  • House and Garden
  • Better Homes and Garden




  • Mula mencoret 21hb March 2005






    My blog is worth $11,290.80.
    How much is your blog worth?




    If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, January 09, 2006
    SinahMOn Roll

     

    Ni bukan Cinnabon product tau.. Yang ni S. I .N .A .H .M .O. N ROLL(walau tak sama asal sipi-sipi jadi lah)Wink

    1 pkg active dry yeast

    cup warm water (105 115f)

    3 eggs

    cup sugar

    1/3 cup butter, melted and cooled

    tsp. salt

    3 cups bread flour + 2 cups top flour

    1 cup coarsely chopped almonds

    1 tea spoon bread improver

    cup shortening

    cup raisins

    cup brown sugar

    cup butter, melted

     

    1.        In a large mixing bowl combine yeast and warm water; let stand about 5 minutes for yeast to soften. Stir in the eggs, cup sugar, 1/3 cup melted butter, salt, and 1 cup of the flour. Beat with an electric mixer on low to medium speed for 30seconds, scraping sides of the bowl constantly. Beat on high speed for 3 minutes. Stir in as much of the remaining flour as you can with wooden spoon.

     

    2.        Turn the dough out onto a floured surface. Knead in enough of the remaining flour to make a moderately soft dough that is smooth and elastic(3 to 5 minutes). Shape dough into a ball. Place dough in a lightly grease bowl, turning once to grease surface of the dough. Cover; let rise in a warm place until double in size (about 1 1/2hours)

      

    3.        Punch dough down. Turn dough out onto  alightly floured surface. Cover; let rest  for 10 minutes.

     

    4.        Lightly grease a 12X9X2 inch baking pan; set aside. For filling, in a small mixing bowl combine almonds, raisinsl, the cup brown sugar, and cup melted butter, set aside.

     

    5.        Roll dough into an 18"X10" rectangle. Brush with juice or water. Spread filling over dough rectangle into a spiral, starting from a long side. Seal seam. Slice roll into 12 equal pieces.Place, cut sides down, in prepared pan. Cover, let rise in a warm place until nearly double in size(about 30 to 45 minutes).

    6.        Preheat oven to 350f. Bake rolls for 20 25 minutes or until golden brown. If necessary cover rolls loosely with foil for last 5 to 10 minutes of baking to prevent overbrowning. Cool slightly on wire rack; remove from pan, serve warm. Makes 12 rolls.

     

    ~Sekapur Sireh~

    Cuti yang datang menggolik aku menfaatkan sepenuhnya. Rasanya aku ingin duduk lama lagi dirumah. Aku betul-betul tak puas. Memang seronok jadi surirumah sepenuh masa ni(providing ada pembantu pelapis dibelakangTongue). Kalaulah pinjaman rumah aku itu tak mengikat aku. Pasti aku awal-awal lagi hantar surat letak jawatan(banyak cantik muka aku, kena cepung oleh Abang Mat baru tahu.. oops Birunila bukan Matt Romeo tau!Surprise ).

    Subuh-subuh lagi kemas taman aku yang sekangkang kera(bak kata Dang Ayang). Wah terlalu banyak tetamu aku rupanya. Makcik Siput Serawak.. Alai Siput Barbie.. Bang Ramlee miang Ulat Gonggong.. Pak Semut Keretapi.. Pakcik Madu Lebah.. Mak Meow bidan kampung.. Cik Murai kepoh... Tok Belalang... Budak kupu-kupu malam(oopss tolih kiri-kanan, dengo cik unggu lavender habis aku), nasib tak ada Itik quack quack quack quack tu..(kalau tak lengkap penderitaan aku). Ehmmmm betul-betul meriah taman aku dibuat dorang. Bila Dang Suria datang menjengah, aku pun masuk kedalam. Takut kos AMU(Academy Miss Universe lah...) tambah mahal. Maklum aku dah sain kontrak buat fascial. Aku kemas ruang tamu, ruang studi, ruang dapor... pokoknya semua ruang aku rombak balik... kecuali bernafas dibawah ruang(ade ker???) 

    Bila petang aku buat projek Eksplorasi M pulak(bab ni yang paling aku suka sekali, Leynah pun Big Smile dia bolih main tepung buat bedak). 

    • 02/02/2006 aku buat raisin scone faberet Abang Mat ngan anak-anak.
    • 03/01/2006 aku cuba buat brownies guna cocoa powder tanpa coklat masak(rating ***).
    • 04/01/2006 buat pasta sos krim keju(rating ***).
    • 05/01/2006 buat cokodok sayur (rating **** surprisingly yummy and simple)
    • 06/01/2006 buat Cheese Twister Bun (rating ****).
    • 06/01/2006 buat Lemon Cheese Scone (rating ****).
    • 07/01/2006 aku nak buat roti sardin, tetiba ragi aku out of stok. Bahan-bahan yang lain aku dah campak dalam mixer bowl. Kena tukar plan B. Jadi lah tumpi(roti canai). Inilah seumur hidup aku, aku berjaya buat tumpi Big Smile. Biasa kalau arwah mak suruh buat, pasti doh tu jadi biskut.
    • 08/01/2006 aku buat SinahMOn Roll(***) ngan Strawbery Roll(rating****)
    • 09/01/2006 hari nih aku buat lagi SinahMOn Roll tu atas desakan nafsu yang membuak-buak nak makan lagi. Lunch time aku terus campak semua bahan-bahan doh. Tepat pukol 1:30petang aku siap mencanai dan menggulung roti tu. Cuma tinggal tunggu dia naik dan bakar jer lagi. Aku terus bersiap p kerja. Pecut mata belalang aku, sampai kat opis 1:55pm. Badan pun bau ragi dan bau tepung hish.. hish.. hish..hisssssh. Ampun Dang Ayang ari nih aku tak jemput kau hi-tea kat taman aku. Tongue

    So esok atau lusa aku nak cuba pulak roti labu(pumkin) bersama emping PinkJambu. Maaf PinkJambu lupa nak cerita fasal emping ko tuh. Tak tahu nak makan macamana??? tetiba petang tadi nampak resipi roti dari roll oats. Teringat pulak emping ko tuh. So boleh lah aku pakai jadi Eksplorasi M ku yang akan datang nih.

    Kalo nak tengok macamana kita buat SinahMon Roll tuh jom masuk dapor Nina.

    P/S

    Sinarayu(sengaja beri font besaq sangat.. spaya dia nampak.. kan Seridewi????) boleh tak tolong carikan aku cooking thermometer. Aku teringin sangat nak test try buat candy and noughat. Please... please.. please *buat rayuan maut kat Sinarayu. Tak sabar nak jumpa ko kali nih..(ade maksud ler tuh Shades)


    Posted at 07:45 pm by ninasuria

    JiD
    January 10, 2006   08:16 AM PST
     
    uiks!!!arinih dtg raya umah kak nina.hehehe.org pertama la sampai..uiiiiiiiii..ada sinahmon roll..tapi kan sinahmon roll nih lg sedap drpd cinamon roll klcc tuh..ehehhehehe..**ada apa2 ke puji lebih2 nih??**hahahha....ha!!apa lagi kak nina..bak sini tupperware tuh....nak tapau wak balik nih...hehehhe
    JiD
    January 10, 2006   08:23 AM PST
     
    uwaaaaaaaaaaaaa.....kak nina...nape jid tak dibenarkan masuk kat chat room tuh...uwaaaaaaaaaa...nak click letak cursor pun tak boleh...uwaaaaaaaaaa...tak boleh nak tulis apa2 pun..uwaaaaaaaaaaaaa
    JiD
    January 10, 2006   08:36 AM PST
     
    uwaaaaaa...**continue nangis lg...**kak nina belum raya la..arini tak dpt duit raya...uwaaa...esok dtg lg la...mkn sinahmon roll lagi..wakakkaka....
    kak mon
    January 10, 2006   10:26 AM PST
     
    Nah Jid! amik pinggan mikasa birunila nih. Tupperware tak ada, dang ayang dah pinjam soma tuk idang biskut raya esok. Ooops peggang elok2 pinggan tuh, mahal tau.. kang menangis birunila tengok pinggan tulang cin@ tuh hancus :P

    uwaaaaa akak pon tak dpt masuk chat room tuh *kut nangis peluk Jid* alamak dah kotor jubah diyamon Jid kena hingus akak.. Jid ko p basuh cepat. Kang melekat pulak, ilang liplap diyamon tuh.. :D :D :D

    JiD
    January 10, 2006   09:49 PM PST
     
    pinggan pun pinggan la..janji bleh tapau sinahmon nih kak mon..(eh!!seakan2 bunyi sama lak "kak mon.." "sinahmon.."hehehhe...) lagipun bleh tambah koleksi pinggan kat umah nanti..wakakakka...uwaaaaaaaaaaa..nak juga bg ucapan raya dan kutip duit raya kat chat room tuh..tapi masih tak boleh tulis apa2 juga..uwaaaaaaaaa.dah la jubah diyamon dah lekat mukus nih..uwaaaaaaaaaaa...**sambil lari pi toilet cuci mukus kak mon nih...**sbb tak mau basuh jubah nih..nanti ilang diyamon nyer...
    AN
    January 11, 2006   09:33 AM PST
     
    Kak nina, tq for the recipe. Tapi top flour macamana rupanye? Tak pernah dengar lah :( Kalau guna tepung biasa, boleh tak ? Dry yeast kak nina guna brand apa ? Resepi kak nina nih buat terliuq je..
    pinKjambu
    January 11, 2006   08:39 PM PST
     
    birunilaaaaa...tolong la, si kakmOn nih tatau nak makan emping camneeee..huwaaaaaaaa, dia dah nak wat beskot ke hape name ntah emping tuh. cepat lahhhh.
    dang ayang
    January 11, 2006   09:55 PM PST
     
    huwaa.... naper jemput aku hi tea kuih tak menjadi tuuuu, naper tak jemput aku sampel pasta krim keju tu *hentak kaki sampai begegar daporr kakmon* biar pecah pinggan mangkuk tulang cin@ dia tu.

    emping tu banyak antah, nak buat roll kena tampi dulu cik kak oii, menjerit nanti abang mat terrgigit beras mentah muahaha
    tulip
    January 11, 2006   10:22 PM PST
     
    eh, emping tu emping yg warna hijau tuh ke kak long? sodapnya nyer la... lama gak x makan emping tu coz dah x de org junjung yg mai juai. selalu beli kt derang ni je...

    masa bg emping tu kak long x ajar kak nina nk wat camne ke?
    nina
    January 12, 2006   12:19 PM PST
     
    Jid amik sabun essence ni ko cuci menda2 kuning tu ek :P lorr aku bukan suruh amik pinggan tuh.. kasi pimjam jerk :s

    AN kalo takde top flour ko amik above flour kat kebun Pink.. dia ade tanam emping tuh :P

    AN masuk jer tepung serbaguna. Tp jgn masuk soma tepun yg 5 cawan tu eik. Kena simpan 1 cawan buat bedak *wink* faham tak?????

    Pinkjambu apasal jerit birunila pulak :o emping tuh birunila tanam ker :P

    Aku nak confess sal emping ko tuh. Betul! ni pertama kali akak nampak benda tuh. Mula2 ingat kena buat macam bubur nasi. Nasib Ryn kasi tau awal. Kalo tak akak wat chicken emping poridge dah ahak. Btw ade ker menda lain yg org bonai tak tahu pink???? bagi2 lah kat kita no' ;)

    Dang Ayang pasta tuh awal2 dah tinggal pinggan.. Cuma nampak bunga tulang cin@ tu jerk :P

    Wah tulip :o ko pun suka emping tuh.. beri lah kita sikit tips yg kita tak tahu ;) boleh kan??? jgn lokek ilmu tau
    JiD
    January 12, 2006   04:48 PM PST
     
    uwaaaaaaaaaaa..sebelum apa2..nak nangis kuat2 dulu..uwaaaaa..kak nina...jid still takleh nak tulis kat shoutbox akak tuh..uwaaaaaaaa...akak..jid jupe shoutbox baru..bestttttttt sgt2..cubtgk kat umah jid..lagi byk ekpresi muka tau..hehehhe
    tulip
    January 13, 2006   05:30 PM PST
     
    kak nina, selalunya kalau emping hijau, di gaul dgn nyok (isi parut kelapa) + garam + gula. makan cam tu je. selamat mencuba...
    p/s: nak lebih konfiden, try tanya kak long+kak biru tambah apa. tp yg tulip tahu itu je yg di gaul ngan emping tu.. :D
    nina
    January 14, 2006   07:20 AM PST
     
    Jid mungkin Jid guna windows morzila, cuba guna windows internet explorer biasa. kadang morzila ni jd gozila lak hikhikhikhik

    nanti akak p tengok chat box canggih tu ek :)

    Eita sounds interesting gak menu tuh. Nanti akak cuba. Ryn ajo mcm sediakan instant oats tu; guna air panas + susu manis :)

    pinkjambu... birunila... *laung kuat2 biar begagar bumbung rumah doreng* :P
    nina
    January 15, 2006   06:58 AM PST
     
    oops AN ampun lupa lak nak kasi tau fasal ragi tu. Akak gunan brand Bunga Raya. Dlm satu kotak harga B$1.60. Didalamnye ade 5 pkt (11gram X5). AN cuma perlu 1pkt jek(11gram) :)

    wah akak dah berpanjanglebar rupanya. Ni mesti nak mintak 1/2 keuntungan Bunga Raya hahaha
    Name
    September 25, 2007   04:22 PM PDT
     
    I am looking for tumpi recipe and used to serve the net to look for interesting recipes. The fastest way and can compare many varieties of recipes.
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry