Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2006 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
    01 02 03 04 05 06 07
    08 09 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30 31




  • Remalan Cuaca Negara Brunei Darussalam






  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Pohon besar empat pemeluk
    Hendak ditebang berdiri duduk
    Kalau tidak panjang penjuluk
    Manakan dapat bunga yang elok

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    Gandang Si Dondang
  • Dendang Brunei
  • Seri Brunei


  • Brunei Tanah Air Ku
  • KHEU
  • KAMUS BERUNAI


  • Radio Televisyen Brunei
  • RTB Home Page
  • PELANGI 91.4 FM


  • Resepi RTB
  • Kek Lapis Tarap
  • Sajian Dapur Radio Kitani



  • Seni tiada sempadan
  • Jari Amaiku
  • Kaban Craft
  • Rajawali Art Gallery
  • Redzuan Rusli Melakar
  • Rozi d artist


  • Apanya kitani
  • Anak Brunei
  • Awan Biru
  • Brunei Iron Lady
  • Brunei Tau
  • Crystal Frog
  • Dang Ayang
  • My Passion
  • Rouge Economist
  • Pak Malau
  • Paulaland 16
  • Pena Gila
  • Puasha
  • Redzuan
  • Seri Dewi
  • Si Pugut
  • Temburong Central
  • Ucing Itam


  • Dang Sanak
  • Memeng
  • Penguin Kalas di gurun pasir
  • Ct


  • Kadai Orang kitani
  • Hobi
  • Made to oder


  • Dapur orang kitani

  • Blue Eden
  • Brunei Restaurant Review*
  • Cookie Monzters
  • Food for thought*
  • Food Hungry
  • Foodie Tales
  • Life, Food and Randomness
  • Sapphira Cakes
  • Self taught Chef
  • The Cupcake Queen Brunei
  • What's in your tummy
  • Carita Makan





  • Penglipur Lara
  • Adek Nakal
  • Bonda Puteri
  • Bonda Ratu
  • Spupu Spapat
  • Jidah
  • Klavu Qulit Tiqus
  • Tanah Pusaka
  • Achik
  • Otak Gila da Babas


  • Adek beradek lain mak-bapak
  • Aida Maheran
  • Wabbit Da Rabbit



  • Membuka minda
  • Atikah
  • Atok
  • Arigato
  • Baghdad is burning
  • Budin TaBabas
  • Hijau Zamrud
  • Jiwarasa
  • Jahrera
  • Mohd Hatta Ghazali
  • Khabar dari Makkah
  • Nujum Pak Belalang
  • Pramoedya
  • SuriJiwa



  • Bila mata pena menari
  • Adileah
  • Aisya Sofea
  • Aida Adriani
  • Aina Emir
  • Anis Ayuni
  • Azizi Abdullah
  • Damya Hanna
  • Darma Mohammad
  • Eyman Haykal
  • Faisal Tehrani
  • Niamat'atiffi
  • Imaen
  • Izza Aripin
  • Izzulizzati
  • Matt Romeo
  • John Norafizan
  • Khairyn Othman
  • Lynn Dayana
  • Damya Hanna
  • Lily Suriani
  • Najwa Aiman
  • Norzailina
  • Meen Zulaikha
  • Norisah Bakar
  • Lily Kamaluddin
  • Lilly Haslina
  • Noorsuraya Adnan
  • Rnysa
  • Ruby Hazri
  • Salina Ibrahim
  • Sri Diah
  • Zaharah Muhammad



  • Dang malai Dang bungang ku:
  • Dang Amai
  • Dang Anis
  • Dang Ayang
  • Dang Inoi
  • Dang Jijah
  • Dang Kalas
  • Dang Nila
  • Dang Sari



  • Bicara tentang buku
  • Anak Dara Menteri - Matt Romeo
  • Anak Dara Menteri 3 - Matt Romeo
  • Bara - Abdul Rahim Awang
  • Damai - Noor Suraya
  • Doa Buat Suamiku - Sri Diah
  • HAIKU - Lelahiro/DiPinggiran/Tabir Alam
  • Janji Kasih - Sri Diah
  • Katak Di Atas Tempurung - Hj Mohd Hussain Hj Rahmanh
  • Kasih Kita - Najwa Aiman
  • Kopi susu sepatu biru
  • Lorong Ke Kaki Langit - Adi Al-Hadi
  • Labyrinth - Imaen
  • Mahligai Cinta - Sri Diah
  • Nyanyian Tanjung Sepi - Noor Suraya
  • Surat Ungu Untuk Nuha - Noor Suraya
  • Pada angin aku berpesan - Adileah
  • Panggil aku Dahlia - Noor Suraya
  • Takdir - Norisah A.Bakar
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Travelog HAJI Mengubah Sempadan Iman - Muhd Kamil Ibrahim
  • Zahrah de Tigris - Khairyn Othman


  • Layarlara
  • Jang Geum


  • Si Tukang Ulas novel
  • Antu Buku
  • Seribu Satu Malam
  • Carriekirana
  • Wan Amalyn
  • Ulat Buku




  • Kitab coklat bulu sapi ~da7Crownies~
    chance made us friends
    hearts made us sisters
  • Kaka Basai
  • Lai Damit
  • Along
  • Angah~Achik~Ucu


  • Sesuatu
  • Aku yang pancit
  • Pontianak
  • satu-dua-tiga
  • Tersampok
  • Teropong Ajaib
  • Ternakan cendawan


  • Mambang Tanah
  • Do Mulu


  • Masam-masam Manis
  • Puteri Abu dan Tongkat Sakti
  • Lucifer oh Lucifer
  • Mahligai Cinta Ku
  • Hobi Gila
  • Kucing
  • Suntuk


  • Bila hati menjerit
  • Rindunya zaman hingus meleleh
  • Disubuh duapuluh tujuh februari


    Teman Maya
  • Adhan
  • Anni
  • Bunga Di Jakarta
  • Cik CTi
  • Chempaka
  • Siti Di Kota Singa
  • Suhaila di Nagaoka



  • Landing Time
  • Eita
  • Kak Uya
  • Ija
  • Ruby Hazri
  • Ryana
  • Seriadriani


  • Gudang Buku
  • Alaf21
  • CESB
  • Jemari Seni







  • Khazanah dapor ku yang tak ternilai


    [Periuk Nasi] [Chocoholic] [Fingers] [Gourmet - 60years in making] [Salad] [Say Cheeze] [Scone] [Shortbread]


    MengAyamKaran???
  • ABC Cake
  • Ayam Madu
  • Batu Belah Batu Betangkop
  • Bread Butter Pudding
  • Brodetto
  • Choc Almond Muffin
  • Chocolate Ganache Cheese Cake
  • Custard Coconut Rough>
  • FudgyBrownies
  • Kek Cawan Sanang dan Nyaman
  • Laksa Labok
  • Myrah Cuppies
  • Makaroni Bakar
  • Kek Ngek Ngeek
  • Pancake With Caramel Apple
  • Pavlova
  • Pavlova TIPs
  • Rangin
  • Redbean Bun
  • Roll Bulu Merak
  • Roll Batu Bungan
  • Roasted Duck with Cranberry Sauce
  • Sayor Tai Thong Bu Apsah
  • Shortbread
  • SinahMon Roll
  • Snow White Cheese Cake
  • Soto Rindu
  • Summer Fruit Pie topping with Meringue
  • Tat Nenas
  • Triple Chocolate Peanut Butter Cookies
  • Trifle




  • Dapur berasap
  • Animah
  • Bakers Place
  • Brownies
  • Bunda Nandine di Batam
  • Cek De Sam
  • Cik Wan
  • Cookies Monstarr
  • Diana
  • Ihsan
  • Jun di Shah Alam
  • MamaFami
  • Kak Norz
  • Kak Pah Sherry
  • Mama Sya
  • Mamazieza
  • Mama Vouge
  • Mat Gebu di Johor
  • Princess Haryati
  • ResipiNet
  • Rinnchan
  • Rossya
  • Rozzan di Singapura
  • Su Yin
  • Tun Zureidai
  • Ummi di Pahang
  • Umi-e
  • What I eat today?


  • Betty Crocker
  • Cooking for Engineers
  • Delia Online
  • Jamie Oliver
  • Nigella Lawson
  • Gadget Candy

  • Landing time:
  • House and Garden
  • Better Homes and Garden




  • Mula mencoret 21hb March 2005






    My blog is worth $11,290.80.
    How much is your blog worth?




    If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Monday, October 09, 2006
    KEK ROLL BATU BUNGAN

    Aku dah janji nak kongsi roll Batu Bungan kak Mon ini disini. Resipi ini terhasil setelah lawatan kak Mon ke Mulu dulu. Lalu terciptalah roll ini untuk memperingati keindahan, kesujukan buah aiskerim yang hidup subor di kampong Batu Bungan didaerah Mulu Serawak itu.. Jom kita masok kelas peti ais dua pintu kak Mon.

     

    Kek Roll Batu Bungan

     

    15biji kuning telor(sejukan dalam peti ais dulu yah!)

    9biji putih telor

    200gm gula kastor

    80gm tepung hongkong

    80gm tepung superfine

    50gm tepung jagung

    4s.m susu segar

    1s.m ovellet

     

    Pukol semua bahan diatas dengan kuasa sepuloh kuda Tongue cake mixer sehingga gebu dan ringan. Kalau guna tangan! mahap lah cik Kiah. Adunan tuh pasti bantat. Kang tak pasal-pasal korang salahkan kak Mon kasi resipi buta. Lepas tu campak 250gm mentega cair. Kaup rata. Kemudian ambil adunan tadi bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian dibahgikan kepada tiga mangkok kecil berasingan dan bubuhlah pewarna hijau(+ pandan paste), merah(+strawberry paste), dan kuning(+vanilla).

     

    Ambil loyang khas kek gulong dan alas dengan kertas minyak dan sapukan mentega. Tuang dalam empat sendok adunan yang tidak bewarna dan ratakan. Kemudian adunan bewarna tadi masokan dalam plastic berasingan. Dan picitkan dengan garisan memanjang diatas permukaan adunan tadi, berselang seli atau mengikut suka. Kemudian ukirlah mengikut kehalusan seni korang. Tengok macam dibawah nih. Lepas tu bakar 8minit dengan 180-200celcius.

     

     

     

    Inti

     

    500gm butter cream(semak aje entri kak Mon yang lepas yah).

    Peanut butter secukupnya.

    Strawberry emulco.

    Buah prune secukupnya buang biji .

    Kek span warna merah atau hijau dipotong panjang setebal 1cm.

     

    Ambil semangkok kecil butter cream dan camporkan 4sudu makan peanut butter. Adun sebati. Ketepikan. Ambil lagi semangkok kecil butter cream dan bubuh satu sudu makan strawberry emulco. Adun sebati. Jugak ketepikan.

     

    Bila kek tadi dah sejuk bentangkan diatas plastic wrap. Sapukan peanut butter cream keatas kek tadi seperti kita sedang menyapu mentega keatas roti layaknya. Susun kek warna merah yang dipotong panjang dan silang dengan buah prune. Kemudian tutup buah prune tadi dengan strawberry cream. Gulonglah kemas-kemas seolah-olah kita sedang menggulong tilam(masih ade ke org buat macam datok-nenek kita dulu nih).

     

     

     

     

    Nah! kan dah siapů

     

    ~Sekapur Sireh~

    Sudah 16 hari kita berpuasa rupanya hari ini. Memang masa terebang laju seperti 'Alladin's flying carpet'. Balik kerja macam-macam kerja minta ditangani. Bayangkan waktu yang cuma tinggal tiga jam sebelum sungkai aku baru sampai kerumah. Kemas itu kemas ini dah masok pukol lima petang. Akhirnya aku cuma sempat campak itu campak ini kedalam kuali untuk menyediakan juadah berbuka. Lepas berbuka bekejar lagi hantar saham untuk ke'SANA'. Siap buat saham sudah pukol sembilan malam. Sampai dirumah sambung lagi buat saham untuk di'SINI'. Kadang aku terpikir jugak; apa sebenarnya yang aku kejar.. Adusss..

    Terlalu banyak janji yang belum habis ku lunaskan. Linda! sampai hari ini pun aku belum bisa menyusup dicelah kesibukan ku  di bulan Ramadan ini untuk meluangkan masa menatap wajah comel bayi mu. Ampunkan aku.

    ~Sekapak Kalapak~

    Kepada yang tinggal jejak kat tingkap tuh! kak Mon tak dapat balas, sebab pintu rumah dok kena mangga oleh TUAN TANAH. Kak Mon cuma dapat mengintai dari celah lobang kunci tu jer.. Ini pong buat N3 masok dari bumbung..Kejamnya...

    Pink Jambu yang sudah pupus telah dapat ku hasilkan sendiri. Berbaloi masa dua jam didalam makmal kak Mon yang hawanya panas macam bilik sauna itu.

    Birunila awak makin segak lah!.

     Birunila yang dulu...


    Birunila hari ini..

    Posted at 06:15 am by ninasuria

    JiD
    October 9, 2006   01:10 PM PDT
     
    nyum..nyum..nyum...sedapnyer.. cair didalam mulut.. nyum.. nyum.. nyum... **tengah santap 'biarlah rahsia' sambil landing2 depan tv kat ruang tamu umah kakmon dengan Lyen..**

    birunila
    October 9, 2006   04:35 PM PDT
     
    kakmon, tak nampak pun uwaaaa...
    nina
    October 12, 2006   07:06 AM PDT
     
    JiD
    biarlah rahsia.. *kelip2 bulu mata minnie klavu*

    Birunila
    awat jd camgitu.. jom5 masok kedai sinahbisc *tarik tgn birunila*
    Sri Diah
    October 14, 2006   11:05 PM PDT
     
    Ish... tak nampaklah kek tu... macamana rupanya. Dok lah terkebil-kebil tunggu gambar tu muncul, tak da :-(. Nina, saya dan Linda dah berpakat... insyaAllah ya. TAk boleh janji 100%. Oh kad raya coklat dah terima, tunggu balang coklatnya pula :-)
    Nina
    October 15, 2006   05:36 AM PDT
     
    Kak Sri kad tu untuk warm-up.. Linda pon dah ckp :) tp 99% kan??? hilang kabus nampak lh ia ;)
    ayai
    July 29, 2009   03:24 PM PDT
     
    ui nyamannya!!teseliur kawan ku disebalah ku ane uhuhu
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry