Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01
    02 03 04 05 06 07 08
    09 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31




  • Remalan Cuaca Negara Brunei Darussalam






  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Pohon besar empat pemeluk
    Hendak ditebang berdiri duduk
    Kalau tidak panjang penjuluk
    Manakan dapat bunga yang elok

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    Gandang Si Dondang
  • Dendang Brunei
  • Seri Brunei


  • Brunei Tanah Air Ku
  • KHEU
  • KAMUS BERUNAI


  • Radio Televisyen Brunei
  • RTB Home Page
  • PELANGI 91.4 FM


  • Resepi RTB
  • Kek Lapis Tarap
  • Sajian Dapur Radio Kitani



  • Seni tiada sempadan
  • Jari Amaiku
  • Kaban Craft
  • Rajawali Art Gallery
  • Redzuan Rusli Melakar
  • Rozi d artist


  • Apanya kitani
  • Anak Brunei
  • Awan Biru
  • Brunei Iron Lady
  • Brunei Tau
  • Crystal Frog
  • Dang Ayang
  • My Passion
  • Rouge Economist
  • Pak Malau
  • Paulaland 16
  • Pena Gila
  • Puasha
  • Redzuan
  • Seri Dewi
  • Si Pugut
  • Temburong Central
  • Ucing Itam


  • Dang Sanak
  • Memeng
  • Penguin Kalas di gurun pasir
  • Ct


  • Kadai Orang kitani
  • Hobi
  • Made to oder


  • Dapur orang kitani

  • Blue Eden
  • Brunei Restaurant Review*
  • Cookie Monzters
  • Food for thought*
  • Food Hungry
  • Foodie Tales
  • Life, Food and Randomness
  • Sapphira Cakes
  • Self taught Chef
  • The Cupcake Queen Brunei
  • What's in your tummy
  • Carita Makan





  • Penglipur Lara
  • Adek Nakal
  • Bonda Puteri
  • Bonda Ratu
  • Spupu Spapat
  • Jidah
  • Klavu Qulit Tiqus
  • Tanah Pusaka
  • Achik
  • Otak Gila da Babas


  • Adek beradek lain mak-bapak
  • Aida Maheran
  • Wabbit Da Rabbit



  • Membuka minda
  • Atikah
  • Atok
  • Arigato
  • Baghdad is burning
  • Budin TaBabas
  • Hijau Zamrud
  • Jiwarasa
  • Jahrera
  • Mohd Hatta Ghazali
  • Khabar dari Makkah
  • Nujum Pak Belalang
  • Pramoedya
  • SuriJiwa



  • Bila mata pena menari
  • Adileah
  • Aisya Sofea
  • Aida Adriani
  • Aina Emir
  • Anis Ayuni
  • Azizi Abdullah
  • Damya Hanna
  • Darma Mohammad
  • Eyman Haykal
  • Faisal Tehrani
  • Niamat'atiffi
  • Imaen
  • Izza Aripin
  • Izzulizzati
  • Matt Romeo
  • John Norafizan
  • Khairyn Othman
  • Lynn Dayana
  • Damya Hanna
  • Lily Suriani
  • Najwa Aiman
  • Norzailina
  • Meen Zulaikha
  • Norisah Bakar
  • Lily Kamaluddin
  • Lilly Haslina
  • Noorsuraya Adnan
  • Rnysa
  • Ruby Hazri
  • Salina Ibrahim
  • Sri Diah
  • Zaharah Muhammad



  • Dang malai Dang bungang ku:
  • Dang Amai
  • Dang Anis
  • Dang Ayang
  • Dang Inoi
  • Dang Jijah
  • Dang Kalas
  • Dang Nila
  • Dang Sari



  • Bicara tentang buku
  • Anak Dara Menteri - Matt Romeo
  • Anak Dara Menteri 3 - Matt Romeo
  • Bara - Abdul Rahim Awang
  • Damai - Noor Suraya
  • Doa Buat Suamiku - Sri Diah
  • HAIKU - Lelahiro/DiPinggiran/Tabir Alam
  • Janji Kasih - Sri Diah
  • Katak Di Atas Tempurung - Hj Mohd Hussain Hj Rahmanh
  • Kasih Kita - Najwa Aiman
  • Kopi susu sepatu biru
  • Lorong Ke Kaki Langit - Adi Al-Hadi
  • Labyrinth - Imaen
  • Mahligai Cinta - Sri Diah
  • Nyanyian Tanjung Sepi - Noor Suraya
  • Surat Ungu Untuk Nuha - Noor Suraya
  • Pada angin aku berpesan - Adileah
  • Panggil aku Dahlia - Noor Suraya
  • Takdir - Norisah A.Bakar
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Travelog HAJI Mengubah Sempadan Iman - Muhd Kamil Ibrahim
  • Zahrah de Tigris - Khairyn Othman


  • Layarlara
  • Jang Geum


  • Si Tukang Ulas novel
  • Antu Buku
  • Seribu Satu Malam
  • Carriekirana
  • Wan Amalyn
  • Ulat Buku




  • Kitab coklat bulu sapi ~da7Crownies~
    chance made us friends
    hearts made us sisters
  • Kaka Basai
  • Lai Damit
  • Along
  • Angah~Achik~Ucu


  • Sesuatu
  • Aku yang pancit
  • Pontianak
  • satu-dua-tiga
  • Tersampok
  • Teropong Ajaib
  • Ternakan cendawan


  • Mambang Tanah
  • Do Mulu


  • Masam-masam Manis
  • Puteri Abu dan Tongkat Sakti
  • Lucifer oh Lucifer
  • Mahligai Cinta Ku
  • Hobi Gila
  • Kucing
  • Suntuk


  • Bila hati menjerit
  • Rindunya zaman hingus meleleh
  • Disubuh duapuluh tujuh februari


    Teman Maya
  • Adhan
  • Anni
  • Bunga Di Jakarta
  • Cik CTi
  • Chempaka
  • Siti Di Kota Singa
  • Suhaila di Nagaoka



  • Landing Time
  • Eita
  • Kak Uya
  • Ija
  • Ruby Hazri
  • Ryana
  • Seriadriani


  • Gudang Buku
  • Alaf21
  • CESB
  • Jemari Seni







  • Khazanah dapor ku yang tak ternilai


    [Periuk Nasi] [Chocoholic] [Fingers] [Gourmet - 60years in making] [Salad] [Say Cheeze] [Scone] [Shortbread]


    MengAyamKaran???
  • ABC Cake
  • Ayam Madu
  • Batu Belah Batu Betangkop
  • Bread Butter Pudding
  • Brodetto
  • Choc Almond Muffin
  • Chocolate Ganache Cheese Cake
  • Custard Coconut Rough>
  • FudgyBrownies
  • Kek Cawan Sanang dan Nyaman
  • Laksa Labok
  • Myrah Cuppies
  • Makaroni Bakar
  • Kek Ngek Ngeek
  • Pancake With Caramel Apple
  • Pavlova
  • Pavlova TIPs
  • Rangin
  • Redbean Bun
  • Roll Bulu Merak
  • Roll Batu Bungan
  • Roasted Duck with Cranberry Sauce
  • Sayor Tai Thong Bu Apsah
  • Shortbread
  • SinahMon Roll
  • Snow White Cheese Cake
  • Soto Rindu
  • Summer Fruit Pie topping with Meringue
  • Tat Nenas
  • Triple Chocolate Peanut Butter Cookies
  • Trifle




  • Dapur berasap
  • Animah
  • Bakers Place
  • Brownies
  • Bunda Nandine di Batam
  • Cek De Sam
  • Cik Wan
  • Cookies Monstarr
  • Diana
  • Ihsan
  • Jun di Shah Alam
  • MamaFami
  • Kak Norz
  • Kak Pah Sherry
  • Mama Sya
  • Mamazieza
  • Mama Vouge
  • Mat Gebu di Johor
  • Princess Haryati
  • ResipiNet
  • Rinnchan
  • Rossya
  • Rozzan di Singapura
  • Su Yin
  • Tun Zureidai
  • Ummi di Pahang
  • Umi-e
  • What I eat today?


  • Betty Crocker
  • Cooking for Engineers
  • Delia Online
  • Jamie Oliver
  • Nigella Lawson
  • Gadget Candy

  • Landing time:
  • House and Garden
  • Better Homes and Garden




  • Mula mencoret 21hb March 2005






    My blog is worth $11,290.80.
    How much is your blog worth?




    If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Friday, October 14, 2005
    Kelas masak lagi....

    Roll Bulu Merak

    250gm mentega cair
    60gm tepung naik sendiri
    60gm tepung soft a silk
    60gm tepung jagung
    200gm gula kastor
    16 biji kuning telur
    8 biji putih telur
    1 s.m ovallete
    Perasa Pandan
    Perasa Strawberi


    Cara-caranya
    Campur semua bahan(kecuali mentega cair) dan kocok dengan mengunakan mesin kek sampai adunan menjadi buih yang kental.
    Bahagikan adunan lima bahagian.
    ˝ adunan dibiarkan warna asal. ˝ adunan lagi dibahagi kepada empat bahagian dengan warna merah jambu, hijau, kuning dan unggu.

    Go to fullsize image

    Lapisan pertama; tuang adunan warna asal kedalam loyang swiss roll 12X12 0.5cm tebal. Lapisan kedua; ambil adunan yang telah diberi warna merah jambu, hijau, kuning dan unggu(masukan dalam piping bag), picitkan  diatas lapisan yang pertama tadi berselang seli, dengan membentuk garisan lurus melintang atau ikut citarasa anda. Bakar 180celcius dalam 10minit.

    Picture of Mango-Raspberry Roll

    Krim
    500gm mentega tanpa garam.
    80gm colset.
    200gm gula icing.
    2 gelas susu segar perisa strawberi.
    2 s.m perisa strawberi.
    Picture of Poppy Seed Roll

    Mentega dan gula icing kocok 2 minit.
    Masukan colset sedikit demi sedikit sehingga gula hancur.
    Masukan susu segar perlahan-lahan sehingga krim kental dan gebu.
    Masukan perisa strawberi dan adun rata.


    Image Preview

    Ambil kek yang sudah masak. Pastikan kek tersebut sudah sejuk. Oles dengan krim strawberi diatas permukaan kek. Gulung kemas. Masukkan dalam peti sejuk sebelum dihidang. Untuk memastikan kek ini tahan lama simpan lah dalam freezer.


    ~Sekapur Sireh~

    20 tahun yang dulu membuat kek gulung ini bukanlah satu kerja yang mudah. Faktor teknolgi(mesin kocok yang berkuasa tinggi tidak ada dijual dipasaran tempatan)  dan bahan-bahan kuih yang amat sukar didapati membuatkan orang dulu-dulu tidak gemar membuat kek ini.


    Sehingga lah pada awal 90an. Peralatan membuat kuih sudah mula dijual digedung-gedung perniagaan. Maka kek roll ini pun semakin meletup. Bermacam-macam bentuk, warna dan rasa telah dicipta. Harganya pun semakin meredum. Dari $16.00(tahun 80'an) dan kini jatuh hingga $1.90(rasanya tahulah kan! bila harga rendah rasanya pun kurang). 


    Mengimbas kembali zaman kegemilangan kek gulung ini.

    Kek ini menjadi hot favourite pertama kali arwah mak mengenalkan kek ini pada pelanggan-pelanggannya pada pertengahan 80'an.


    Image Preview

    Aku lebih gemar memerhatikan mak  dari turut membantu membuatnya. Kek ini amat rewel sekali. Kalau tersalah langkah, kek ini tak menjadi. Akhirnya akan menjadi habuan kami. Rasanya sungguh sedap, seolah-olah kita memakan ice-cream strawberi. Selalunya bila dihidang waktu raya, kek ini lah yang terdahulu licin. 

    Demi menjaga tekstur kek itu supaya cantik dan kemas digulung, mak terpaksa mengawal tahap kelembapan kek tersebut. Dia menggunaka tuala yang damal(lembap) untuk menggulungnya.  

    Biasanya bila  membuat kek ini hanya separuh sahaja yang P.E.R.F.E.CT.
    Sebab itulah harganya waktu itu sangat mahal.


    ~~~~~~~

    Semalam hujan rahmat membasahi bumi yang kekeringan. Siap solat sunat terawih dimasjid hujan lebat pun turun. Aku terus berlari 100meter balik kerumah. Tak perasan pun Ryn masih lagi tinggal dibelakang. Sahur pulak tak ade selera nak makan. Aku cuma minum 1mug coffee bersama sardine bun(yang ku buat semalam) dan 3 biji buah kurma beserta 2 gelas lagi air kosong. Harap-harap cukup bekalan ku ini sampai beduk berbuka nanti.

    Nur, maaf akak tak ade resipi kolo mee tuh. Akak pun masih berhutang dengan mu lagi. Soto Bonai tu nanti akak usahakan.

    Ahada, sabar ye Tiramisu mu masih lagi mencari. Terlupa simpan kat mana. Otak sebelah kanan akak tak berfungsi dengan baik. Kena upgrade RAM lah agaknya. Guna pemacu M pun tak cukup.. takut crash pulak CPU akak nih huhuhuhuhuhu

    Pink Jambu sms mu tak dengar semalam. Bukan fasal kita dah tido.. Tapi HP tinggal dalam keta. Rindu gak nak wat drama sebabak ngan korang. MASA nih.. terlalu cemburu untuk itu. Eita dimana ko???? kena cekop **D ker. Panther napa lah ko asyik tukar identiti. Btw ko mesti antaq  teloq terubuk tuh.. aku tak peduli..

    Birunila! time sebok tahap cipan ni pun sempat gak Nina bukak kelas masak. Sian pulak tengok adek-adek kita yang tiap hari masuk dapur jamah hidangan yang sama. AN.. EM.. dah muak eik :P

    ~~~~~~~

    Go to fullsize image

    Kalau nak tahu kek roll diatas ini hampir menyerupai rupabentuk Roll Bulu Merak . Tapi Roll Bulu Merak mempunyai corak yang menarik dengan warna-warna pelangi yang terang dan memikat. Mungkin itulah keistimewaan kek roll ini disamping rasa ice-creamnya.

    Posted at 06:43 am by ninasuria

    AN
    October 14, 2005   09:09 AM PDT
     
    Kak nina,

    bila tengok kek kak nina, terus rasa terliuq nak makan! Apa kan daya, boleh nampak gambar ajelah! Agak2 bila kak nina nak datang ke utara, boleh nak order nih ? Cayangggg kat kak nina *muah* sebab bagi resepi, tapi tak tahu bila nak buat, nampak susah jekkk! :(
    halela
    October 14, 2005   09:39 AM PDT
     
    wah, kalau nina tinggal dekat, mau saya tempah kek2 itu semua.
    Nina
    October 14, 2005   02:00 PM PDT
     
    AN
    Gambar-gambar tu soma nina pinjam jer dari web kek orang. Tapi soma yang ade kat atas tuh, nina pernah buat sendiri. So tak salahkan untuk memberi gambaran rupa bentuk kek roll yang nina suka buat untuk tatapan kalian.

    Ampun bukan untuk memecahkan air liur korang. One thing for sure.. kek-kek tersebut memang sedap rasanya.

    Sebenarnya kek roll ni lah yang paling senang(zaman ini). Soma bahan dicampur sekali dan dipukol hingga gebu. Cuma satu benda jer yang susah sikit. Korang paksa beli mesin pengocok kek yang berkuasa tinggi(which is v.v.v.expensive kopak gak dibuatnya). Nina lebih suka buat kek roll dr kek lapis2 tuh. Terlalu lama nak siap.

    EM tepung soft a silk tu tepung yang diproses terlalu halus. Sesuai untuk buat kek velvet dan kek chiffon. Kalau tak ada pon boleh tukar dengan superfine flour atau top flour. Kalau tak ade juga guna saja tepung kek yang melambak dipasaraya. Tapi pastikan tepung naik sendiri tau.

    Halela
    Boleh tempah! kita hantar guna Delivery Humaydi Lidut(lambat) hehehe.. Ampun Klela nina gurau jer. Kang tak fasal2 posman Jepon tu muram durja lagi.. bila tengok kek roll dah cair dan penyek.. :D :D
    Nina
    October 14, 2005   02:08 PM PDT
     
    COLSET
    Oooopps lupa lak.. AN colset tuh bewarna putih mcm icing sugar. Rasanya pun manis. Fungsinya mengentalkan krim dan menambahsedapkan lagi krim tersebut. Ia membuatkan tekstur krim itu seperti ice-cream apa bila siap dikocok bersama mentega dan gula icing. AN cuba dulu baru tahu hasilnya.

    Untuk menambahkan pengetahuan AN dan soma, colset tu seperti gel. Bila kena liquid dia akan menyerap liquid tersebut. Dan pastikan liquid yang korang masukan itu betul-betul sejuk es.
    aHaDa
    October 14, 2005   08:01 PM PDT
     
    salam kak nina...
    wah receipe baru lagik ni...
    x pe sis take ur own time.... tapikn kalu nak tambah RAM lagik efficient la ye... ;-)
    eita
    October 16, 2005   12:31 AM PDT
     
    Kak nina, I’m hereeeeeeeeeeee!!!
    Mmm… sedapnya buah strawberry yg dok tersorok dalam kek lapis tu. Kalau di cicah ngan cream atau coklat, mesti lg sedap! Gulp! Sedapnya…

    Kek lapis pun sedap jugak tp eita jarang makan… :( mungkin sebab belum jumpa yg betul2 sedap kot. Baru-baru ni cuba rasa London swiss roll, not bad taste dia! Gebu! Lepas ni, boleh beli lagi. Tak boleh merasa swiss roll kak nina, makan London swiss roll tu je pun, jadilah. Kalau nak buat sdr, entah bila agaknya. Tengok cara pun cam susah nak buat je…
    nina
    October 16, 2005   08:24 AM PDT
     
    Ahada nak tambah RAM tak dpt pulak.. tak cukup slot, akak guna motherboard 286DX :D :D :D

    Eita lamanya ko pergi, takkan pos telur itik tu sampai ko sesat balik.. muah adek aku.. *laga pipi*. London swiss roll??? belum pernah nampak.. kirim kat akak eik.. terliur lak :P
    birunila
    October 16, 2005   03:14 PM PDT
     
    tak baik tau posa-posa... bagi orang tengok makanan sedap2 macam ni...
    birunila
    October 16, 2005   03:16 PM PDT
     
    kalau birunila pandai masak macam kakNina mesti mak mentua... pengsan :o
    Nina
    October 17, 2005   07:47 AM PDT
     
    birunila nampak gayanya mak mertua birunila mesti handal masak ek *wink*

    saja bagi orang sebelah tuh bertambah berat badan.. takkan dia saja yg slim melim.. pssttt dengar dia turun lg 5kg.. dia makan syabu kut
    bahtiar
    October 17, 2005   08:30 AM PDT
     
    aduhhh.. enaknya....
    itikQUACK
    October 17, 2005   04:28 PM PDT
     
    apakan daya kak nina, panther tu dah janji nak jd baik, susah woo bawak watak baik tu.. sbb tu kena tukar identiti :'( ..
    wahahahahaha.. telur terubok tu mmg sedap makan ngan nasi panas.. sedapnyaaaaa... err.. tak blh nak pos ke bonai, takut telur terubuk tu menetas jd ikan dlm perjalanan ke sana, nanti kempunan akak nak makan telur terubuk..kesianlah kat akak nanti..

    err.. tak suka kek roll arr kak nina.. bglah resepi pancake tuna ke apa ke (serius ni)
    eita
    October 19, 2005   11:37 PM PDT
     
    *laga pipi ngan kak nina* London swiss roll tu glamer akak. Ari2 ada kt dlm tv. Duta dia, Erra Fazira. Err.. kalau akak nak amik duta tuk swiss roll akak, amik eita je lah… hiks!
    Nina
    October 22, 2005   07:07 AM PDT
     
    Bahtiar, suruh s3 wat lh :D :D :D

    itikQUACK pancake Tuna???? ingat ko mkn hampas kelapa jek.. hi taste rupanye itik nih

    Era Fazera???? tak pernah tengok pon :-S, boleh kalo nak jd duta kek roll akak, tp akak tak guna nama swiss tuh.. nak guna bonai roll amacam???? :p
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry