Hikayat jari Dang Amai

Sumbangsih untuk Bonda Almarhumah Dayang Hjh Halimah Hj Yussof




Malaysia:
  • VANILLA PASTRY BANDAR BARU BANGI.


  • Brunei Darussalam
  • BEST EASTERN BOOK STORE BRUNEI DARUSSALAM
  • LE APPLE BAKERY
  • PUSTAKA REMAJA


  • On-Line Sale:
  • JEMARI SENI
  • E-KEDAI














    PURIH BANGSA

    Brunei tanah air kita
    Warisan berkurun lamanya
    Budaya Melayu teras bangsa
    Islam cara hidup kita

    Kita purih pancir mulia
    Tabah gagah berhemah tinggi
    Bermaruah dan berperibadi
    Bersopan sedar harga diri

    Masa depan penuh cabaran
    Kita ungkayahkan dengan iman
    Dengan ilmu bakti setia
    Ikhlas amanah kerana Allah

    Bangunkan kemakmuran
    pelihara keamanan
    Teguhkan kedaulatan
    Tegakkan keadilan
    Junjunglah kebenaran
    Hidupkan kerohanian
    Ajaran Allah kita turutkan

    Tegak bersatu mendukung negara
    Brunei sejahtera bumi tercinta
    Taat setia rakyat bahagia
    Di bawah naungan Sultan kita





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Anak pemagat dibawa lari,
    Dibawa oleh anak Benggali;
    Mari tuan duduk kemari,
    Makan sirih bersama kami
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




  • << October 2005 >>
    Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
     01
    02 03 04 05 06 07 08
    09 10 11 12 13 14 15
    16 17 18 19 20 21 22
    23 24 25 26 27 28 29
    30 31




  • Remalan Cuaca Negara Brunei Darussalam






  • ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Pohon besar empat pemeluk
    Hendak ditebang berdiri duduk
    Kalau tidak panjang penjuluk
    Manakan dapat bunga yang elok

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



    Gandang Si Dondang
  • Dendang Brunei
  • Seri Brunei


  • Brunei Tanah Air Ku
  • KHEU
  • KAMUS BERUNAI


  • Radio Televisyen Brunei
  • RTB Home Page
  • PELANGI 91.4 FM


  • Resepi RTB
  • Kek Lapis Tarap
  • Sajian Dapur Radio Kitani



  • Seni tiada sempadan
  • Jari Amaiku
  • Kaban Craft
  • Rajawali Art Gallery
  • Redzuan Rusli Melakar
  • Rozi d artist


  • Apanya kitani
  • Anak Brunei
  • Awan Biru
  • Brunei Iron Lady
  • Brunei Tau
  • Crystal Frog
  • Dang Ayang
  • My Passion
  • Rouge Economist
  • Pak Malau
  • Paulaland 16
  • Pena Gila
  • Puasha
  • Redzuan
  • Seri Dewi
  • Si Pugut
  • Temburong Central
  • Ucing Itam


  • Dang Sanak
  • Memeng
  • Penguin Kalas di gurun pasir
  • Ct


  • Kadai Orang kitani
  • Hobi
  • Made to oder


  • Dapur orang kitani

  • Blue Eden
  • Brunei Restaurant Review*
  • Cookie Monzters
  • Food for thought*
  • Food Hungry
  • Foodie Tales
  • Life, Food and Randomness
  • Sapphira Cakes
  • Self taught Chef
  • The Cupcake Queen Brunei
  • What's in your tummy
  • Carita Makan





  • Penglipur Lara
  • Adek Nakal
  • Bonda Puteri
  • Bonda Ratu
  • Spupu Spapat
  • Jidah
  • Klavu Qulit Tiqus
  • Tanah Pusaka
  • Achik
  • Otak Gila da Babas


  • Adek beradek lain mak-bapak
  • Aida Maheran
  • Wabbit Da Rabbit



  • Membuka minda
  • Atikah
  • Atok
  • Arigato
  • Baghdad is burning
  • Budin TaBabas
  • Hijau Zamrud
  • Jiwarasa
  • Jahrera
  • Mohd Hatta Ghazali
  • Khabar dari Makkah
  • Nujum Pak Belalang
  • Pramoedya
  • SuriJiwa



  • Bila mata pena menari
  • Adileah
  • Aisya Sofea
  • Aida Adriani
  • Aina Emir
  • Anis Ayuni
  • Azizi Abdullah
  • Damya Hanna
  • Darma Mohammad
  • Eyman Haykal
  • Faisal Tehrani
  • Niamat'atiffi
  • Imaen
  • Izza Aripin
  • Izzulizzati
  • Matt Romeo
  • John Norafizan
  • Khairyn Othman
  • Lynn Dayana
  • Damya Hanna
  • Lily Suriani
  • Najwa Aiman
  • Norzailina
  • Meen Zulaikha
  • Norisah Bakar
  • Lily Kamaluddin
  • Lilly Haslina
  • Noorsuraya Adnan
  • Rnysa
  • Ruby Hazri
  • Salina Ibrahim
  • Sri Diah
  • Zaharah Muhammad



  • Dang malai Dang bungang ku:
  • Dang Amai
  • Dang Anis
  • Dang Ayang
  • Dang Inoi
  • Dang Jijah
  • Dang Kalas
  • Dang Nila
  • Dang Sari



  • Bicara tentang buku
  • Anak Dara Menteri - Matt Romeo
  • Anak Dara Menteri 3 - Matt Romeo
  • Bara - Abdul Rahim Awang
  • Damai - Noor Suraya
  • Doa Buat Suamiku - Sri Diah
  • HAIKU - Lelahiro/DiPinggiran/Tabir Alam
  • Janji Kasih - Sri Diah
  • Katak Di Atas Tempurung - Hj Mohd Hussain Hj Rahmanh
  • Kasih Kita - Najwa Aiman
  • Kopi susu sepatu biru
  • Lorong Ke Kaki Langit - Adi Al-Hadi
  • Labyrinth - Imaen
  • Mahligai Cinta - Sri Diah
  • Nyanyian Tanjung Sepi - Noor Suraya
  • Surat Ungu Untuk Nuha - Noor Suraya
  • Pada angin aku berpesan - Adileah
  • Panggil aku Dahlia - Noor Suraya
  • Takdir - Norisah A.Bakar
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Tetralogi Laskar Pelangi - Andrea Hirata
  • Travelog HAJI Mengubah Sempadan Iman - Muhd Kamil Ibrahim
  • Zahrah de Tigris - Khairyn Othman


  • Layarlara
  • Jang Geum


  • Si Tukang Ulas novel
  • Antu Buku
  • Seribu Satu Malam
  • Carriekirana
  • Wan Amalyn
  • Ulat Buku




  • Kitab coklat bulu sapi ~da7Crownies~
    chance made us friends
    hearts made us sisters
  • Kaka Basai
  • Lai Damit
  • Along
  • Angah~Achik~Ucu


  • Sesuatu
  • Aku yang pancit
  • Pontianak
  • satu-dua-tiga
  • Tersampok
  • Teropong Ajaib
  • Ternakan cendawan


  • Mambang Tanah
  • Do Mulu


  • Masam-masam Manis
  • Puteri Abu dan Tongkat Sakti
  • Lucifer oh Lucifer
  • Mahligai Cinta Ku
  • Hobi Gila
  • Kucing
  • Suntuk


  • Bila hati menjerit
  • Rindunya zaman hingus meleleh
  • Disubuh duapuluh tujuh februari


    Teman Maya
  • Adhan
  • Anni
  • Bunga Di Jakarta
  • Cik CTi
  • Chempaka
  • Siti Di Kota Singa
  • Suhaila di Nagaoka



  • Landing Time
  • Eita
  • Kak Uya
  • Ija
  • Ruby Hazri
  • Ryana
  • Seriadriani


  • Gudang Buku
  • Alaf21
  • CESB
  • Jemari Seni







  • Khazanah dapor ku yang tak ternilai


    [Periuk Nasi] [Chocoholic] [Fingers] [Gourmet - 60years in making] [Salad] [Say Cheeze] [Scone] [Shortbread]


    MengAyamKaran???
  • ABC Cake
  • Ayam Madu
  • Batu Belah Batu Betangkop
  • Bread Butter Pudding
  • Brodetto
  • Choc Almond Muffin
  • Chocolate Ganache Cheese Cake
  • Custard Coconut Rough>
  • FudgyBrownies
  • Kek Cawan Sanang dan Nyaman
  • Laksa Labok
  • Myrah Cuppies
  • Makaroni Bakar
  • Kek Ngek Ngeek
  • Pancake With Caramel Apple
  • Pavlova
  • Pavlova TIPs
  • Rangin
  • Redbean Bun
  • Roll Bulu Merak
  • Roll Batu Bungan
  • Roasted Duck with Cranberry Sauce
  • Sayor Tai Thong Bu Apsah
  • Shortbread
  • SinahMon Roll
  • Snow White Cheese Cake
  • Soto Rindu
  • Summer Fruit Pie topping with Meringue
  • Tat Nenas
  • Triple Chocolate Peanut Butter Cookies
  • Trifle




  • Dapur berasap
  • Animah
  • Bakers Place
  • Brownies
  • Bunda Nandine di Batam
  • Cek De Sam
  • Cik Wan
  • Cookies Monstarr
  • Diana
  • Ihsan
  • Jun di Shah Alam
  • MamaFami
  • Kak Norz
  • Kak Pah Sherry
  • Mama Sya
  • Mamazieza
  • Mama Vouge
  • Mat Gebu di Johor
  • Princess Haryati
  • ResipiNet
  • Rinnchan
  • Rossya
  • Rozzan di Singapura
  • Su Yin
  • Tun Zureidai
  • Ummi di Pahang
  • Umi-e
  • What I eat today?


  • Betty Crocker
  • Cooking for Engineers
  • Delia Online
  • Jamie Oliver
  • Nigella Lawson
  • Gadget Candy

  • Landing time:
  • House and Garden
  • Better Homes and Garden




  • Mula mencoret 21hb March 2005






    My blog is worth $11,290.80.
    How much is your blog worth?




    If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



    rss feed



    Thursday, October 27, 2005
    urghhhhhh.....


    Cuti kelepasan awam tiga hari minggu lepas, dipenuhi dengan kerja-kerja menguli, membakar, menyalut, menghias Sinah Bisc. Dari lepas sahur hinggalah kepetang. Penatnya tak usah cakap. Orang berkiamulai... bertasbih dan bertahmid, aku sibuk mengejar hal dunia... Ya Tuhan ampunkan lah hamba mu ini...
    Kelas masak lagi!. Ampun...

    Teman.. maafkan lah aku.. Terlalu banyak permintaan yang tak dapat ku penuhi disini. Baik yang menghantar sms mahu pun lewat email.

    Mungkin dalam waktu terdekat ini aku akan menunaikan permintaan Sarrah Hanny yang dah lama terbiar sepi. Masa sayang.. masa.. Kalau lah boleh masa ini dapat diputar balik seperti mana jam dinding.. berbahagialah aku.

    ItikQuack  ide mu berlian jugak. Pancake with tuna filling... Ehmmm Lutfi paling suka bab masak pancake nih. Nanti akak suruh dia create yang spesial untuk itik.

    Dan sekarang kita belajar buat trifle dulu eik. Orang tu dah kuar masuk rumah akak tunggu gilirannya :D :D :D
      Bahan-bahannya:
    1 litre susu segar
    1 tin susu cair
    1 tin krim nestle
    8 s.m tepung kastad
    1 cawan gula kastor
    2 s.m esen vanilla
    Whipped Cream (optional)
    1 biji kek span (beli kedai lagi senang)
    1 biji kek swiss roll (kalau tak suka guna kek span)
    Buah-buahan segar atau buah dalam tin secukupnya.


     
    Cara-caranya:

    Masak susu segar dalam periok non-stick dengan api perlahan.
    Adun susu cair dengan tepung kastad didalam mangkok.
    Bila susu agak panas (bukan mendidih) masukan kastad.
    Kacau sentiasa hingga kasatad jadi sedikit pekat.
    Masukkan gula dan kacau lagi.
    Bila dah agak pekat matikan.
    Ambil mangkok yang cantik dan alas dengan kek span.
    Tuang krim kastad yang dimasak tadi keatasnya.
    Sejukan sebentar baru lapiskan dengan susu krim nestle.
    Hiaskan lagi dengan whipped cream
    Susun buah-buahan mengikut citarasa anda.
    Masukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

    Nota: Guna mangkok yang tahan panas yah!
    ~Sekapur sireh~

    Lebih cantik lagi kalau anda gunakan mangkok dessert atau gelas sahaja. Atau anda boleh beli mangkok dessert yang pakai buang. Senangkan.. selamat mencuba. Kalau rajin sangat membuat kek span anda boleh gunakan resepi base blueberry cheese cake n3 yang terdahulu.
     

    ooops terlupa, Eita teh lavender mu akan lebih sedap dihirup dengan makan kueh ardam Pink Jambu sambil mendengar sandiwara Birunila KEMBANG PADANG KELABU
       " Apa lah ko ni Nina dok nyusah-nyusahkan diri wat menda-menda yang membosankan nih.."  Itulah kata-kata Dang Ayang.

    Psstttt bunga ros pink jambul tuh dia yang tolong aku buat.. Memang betullah jarinya tu lembut macam playar.
       


    Posted at 11:35 am by ninasuria

    AN
    October 27, 2005   11:59 AM PDT
     
    Kak ninaaaaa,

    Chup chup chup*dok kiss pipi kak nina* sayang kat kak nina! Akhirnya dapat jugak resepi trifle. Tak sabar nak try masa raya nih! Tapi kan, apa dia tuh 1 tin krim nestle ? Tak pernah tengok pon! Kalau tak dak, boleh ganti benda lain tak ?

    *bila tgk gambar trifle, meleleh air liuq! *
    nina
    October 27, 2005   01:03 PM PDT
     
    AN ade rupa nya ko AN.. ingat dah dimakan batu belah batu bertangkup.. Krim Nestle tu melambak kat pasaraya. Yang mcm susu cair Ideal tu ler.. Tp dia pekat, lemak dan berkrim. Tanya kat EM dia mungkin tahu susu tuh.
    AN
    October 27, 2005   01:49 PM PDT
     
    Kak Nina,

    ada lagi nih! Kak nina jek dok lesap... ingatkan dah berbedak dgn tepung gandum kat dapur. kekeke

    Nanti an try cari kat pasaraya, harap2 ada ler krim tuh, memang tak pernah tengok. Mungkin kat Bonai jek yg ada kot.
    kLavu
    October 27, 2005   10:27 PM PDT
     
    kak nina, suruh le lutfi create recipe special tuk itikQ, tak kan tuna jer... buat le pancake daging itik ke, kepak itik kerr... baru nyum nyum hehehehe
    tulip
    October 28, 2005   10:06 PM PDT
     
    wah! idea yg bagus. tulip nk try rasa. kalau betul boleh hilang 'stress' dgn gabungan 3 elemen dr utara tu, ada chance nak buka cafe JNT (jambu-nila-tulip) kat utara. Kat auto-city ke... dekat sket ngan secret recipe.. :D

    kak pink+kak biru, amacam? boleh jalan x bisnes kita tu?

    p/s trifle merah tu bisa buatkan air liur menitis... slurp! slurp!
    pink Jambu
    October 29, 2005   09:16 AM PDT
     
    Ta..syoknya..bole2 kakpink sokong nih*angkat 2 belah tangan*

    lagi lega, pasai si BiruNila terror masak..ehehe bole la dia masakkan nasik utk kitagak..muahahahaha


    ~ nampak sangat kakNina sayang kanPink..kan..eheheh tgk beskot tu pun nama pinK~ heheheheh *muka perasan*
    nina
    October 29, 2005   09:42 AM PDT
     
    AN
    Tak patut100x mesti ada nestle cream tuh.. kat bonai ampir soma kedai runcit ada jual spesis tu.

    Klavu
    Ko tu soma benda pon sodap.. kayu ngan besi pon ko baham.. betul tak Tulip.. tp crepe itik ni memang sodap beb !

    Tulip
    JNT cafe bravoooo punya berliannya ide ko Tulip.. Akak nak masuk share nak jual cheezy itik lasagna ngan teh lavender.. amacam?????

    Buatlah ptg ni tuk juadah brbuka senang jer tu.. leynah pon dpt wat trfile merah tuh :P

    Pink
    Sokong beribu2 lemon.. bnila masak bryani jenahak ek..

    pink soma akak sayang tauuuuu *jeling kat itik ngan tulip* kau jgn ler kecik ati.. nanti akak wat kan menu yg lin pulak.. tp nama korg ni x glamer ler :P


    birunila
    October 29, 2005   12:01 PM PDT
     
    eita, bila kita nak buka cafe JNT tu, lepas raya ke? tak sabar nak duduk dekat kaunter sambil kira duit... pink dengan tulip, kena tolong di dapur ya! lagipun akak kan orang tua... tak larat dah nak buat kerja macam-macam... genius betul adik tulip ku ini :p
    tulip
    October 30, 2005   12:05 AM PDT
     
    kak biru, bila dpt bonus kita buka cafe tu...
    la... kak biru x boleh jaga kaunter. patutnya org muda yg jaga, baru ramai pelanggan *senyum malu2* lgpun kalau jdk apa2 hal, tulip masih kuat nak defend peti cash tu.. hiks!

    kak pink pun dah 'cup' kak biru masak nasi kt dapur. kekeke...

    kak nina, nama tulip glamer la. ungu lavender pun glamer gak. lain la nama itikQ... bila nak letak nama tulip ni? *goncang bahu kak nina kuat2*
    Nina
    October 30, 2005   12:33 AM PDT
     
    Birunila
    Air tangan org tua lagi sedap masak, kan eita kan?? *kelip2 kn bulu mata* Psstttt eita sebenarnya birunila tu nak ngelak lah tu.. :P

    Tulip
    Adoi sakit lah sayang.. kalo tulip goncang kuat2 lg.. mati arrr.. macamana nak wat xperimen cookies lavender nih.. :P nak cari kayu nak cari kayu
    izza
    October 30, 2005   10:30 AM PST
     
    eh..cam tau2 aje kak nina ni yg kita memang nk wat triffle raya nanti. resepi memang dah ada. cuma resepi kak nina complete sbb ada pic yang mengiurkan..phewittt!!!meleleh air liur dibuatnya!
    Nina
    October 31, 2005   10:44 PM PST
     
    izza buat jgn tak buat.. btw kalo guna swiss rol ngan mangkok yg trabsparent trifle makin mengancam. Buat layer by layer mcm dlm dessert cup tuh.. cantik dan menyelerakan :D :D :D
     

    Leave a Comment:

    Name


    Homepage (optional)


    Comments




    Previous Entry Home Next Entry